Valberedningen

Monica Alfelt (Sammankallande)

Patrik Nilsson


Valberedningens roll i bostadsrättsföreningen

Sitter du i valberedningen i din bostadsrättsförening? Då är ditt uppdrag att tillsammans med övriga valberedningen ta fram ett förslag på vilka personer som ska ingå i styrelsen under nästkommande år. Har ni årsstämma snart kan det hög tid att komma igång med förberedelserna.

När bostadsrättsföreningens medlemmar samlas till årsstämma bestäms vilka personer som ska ingå i styrelsen under året som följer. För att underlätta beslutsfattandet har oftast en grupp utvalda medlemmar, valberedningen, redan gjort ett förberedande arbete under det gångna året. Valberedningen undersöker vilka som är tänkbara kandidater och lämnar slutligen ett förslag på ny styrelse vid årsstämman. De kan även ge förslag på vilket arvode som ska utgå till styrelsen.

Påbörja valberedningen i god tid

Många föreningar genomför sina årsstämmor i perioden april-juni. Om så är fallet i din brf kan det nu vara dags för valberedningen att komma igång med sitt arbete. Vi rekommenderar att valberedningen påbörjar sitt arbete minst 1-2 mån innan årsstämman ska äga rum. Detta för att försäkra sig om att man har ett väl förberett förslag att presentera på stämman.

Så brukar valberedningens arbete gå till:

  1. Möte med valberedningen
    Sammankallande samlar valberedningen för att lägga en plan och dela upp arbetet i gruppen.
  2. Avstämning med styrelsen
    Det naturliga är att börja med att höra sig för med den befintliga styrelsen om hur behovet ser ut framöver. Vill alla sitta kvar? Ska någon flytta? Ser styrelsen ett behov av ytterligare ledamöter? Efter samtal med styrelsen har valberedningen en tydligare bild av hur många nya kandidater de behöver framställa.
  3. Kontakta potentiella nya kandidater
    Om det behövs nya personer till styrelsen är det en del av valberedningens uppgift att hitta tänkbara kandidater som kan tänka sig att sitta i styrelsen. Det kan innebära att knacka dörr eller ringa runt till medlemmarna och berätta vad det innebär att sitta styrelsen.
  4. Valberedningens förslag
    Slutligen sammanträder valberedningen och sammanställer ett förslag på vilka som ska sitta i styrelsen nästkommande år. Förslaget presenteras på årsstämman, där närvarande medlemmar fattar ett beslut.

Kom ihåg att kommande års valberedning också väljs vid årsstämman. Du som är med i valberedningen kan redan nu fundera över ifall du vill kandidera även för nästa år.

Denna sidan använder Cookies, klicka acceptera för att fortsätta.  Lär dig mer