Skötsel och underhåll

Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du underhåller och tar hand om din bostad på rätt sätt.

Så tar du hand om din bostad på rätt sätt

Ett sprillans nytt hem, med nya golv, nya väggar och nya vitvaror… Visst är det härligt? Känslan av nytt och fräscht kan hålla i sig länge om du tar hand om din bostad på rätt sätt. Vi har därför tagit fram ett antal filmer där vi visar hur du underhåller din bostad – och så bjuder vi på några praktiska tips och trix! Eftersom filmerna är generella kan det finnas råd för produkter och material som du inte har i din bostad.

I din digitala bopärm, som du får tillgång till i samband med att du flyttar in, kan du hitta material- och produktlistor för just din bostad, samt skötselråd och underhållsrekommendationer för dessa.

Tips på hur du tar hand om ditt kök

Kyl och frys
Efter att filmen togs fram kan kyl, frys och andra vitvaror komma från annan leverantör än IKEA. Fullständig produktlista för just din bostad hittar du i din digitala bopärm, som du får tillgång till vid tillträdet. Visste du förresten att du kan spara el genom att rengöra bakom kyl och frys.
Ugn och spishäll
Vi ger en snabbguide i hur spishällen och ugnen fungerar. Men tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan spishäll och ugn i din bostad, än de som visas i filmen. Oavsett modell är det viktigt att rengöra både ugn och spishäll regelbundet. Helst efter varje användning – när de svalnat, förstås.
Vattenlås och golvbrunn 
Glöm inte att rengöra vattenlåset i köket med jämna mellanrum. Luktar det illa? I filmen förklarar vi vad det kan bero på och ger tips på hur du avhjälper problemet.
Spisfläkt i hus 
Här visar vi hur spisfläkten i ditt hus fungerar. Tänk på att vi byter ut vitvarorna i våra bostäder med jämna mellanrum, så det kan vara en annan modell i din bostad, än den som visas i filmen. Oavsett är det viktigt att rengöra filtret, vilket enklast görs genom att diska det i diskmaskinen. Ett filter som inte rengjorts på ett tag kommer inte att göra jobbet med att filtrera bort stekosen lika bra.
Allmänna ytor i köket 
Så tar du hand om bänkskivan, köksluckor och lådfronter samt golvet i ditt kök. Glöm inte att rengöra frånluftsdonet – men tänk på att inte justera donets inställningar!

Justera luckor och lådfronter

När du har använt ditt kök ett tag kan kökslådorna behöva justeras för att inte skrapa i varandra. Öppna kökslådan och skruva med en skruvmejsel på beslagen på sidorna, så justeras lådan upp eller ner.

Om luckorna på överskåpen inte skulle öppna sig när du trycker på dem, behöver även dessa justeras. Öppna luckan och tryck på beslaget så att det öppnar sig till utfällt läge. Därefter vrider du på den grå “tryckpinnen” för att justera känsligheten på trycket.

Tips på hur du tar hand om ditt badrum

Tvättmaskin
I alla våra lägenheter och hus ingår det tvättmaskin. Rengör tvättmedelsfacket då och då gör du säkert redan. Men visste du att tvättmaskinen även har ett filter som ska rengöras, helst ett par gånger om året? Genom att köra tvättmaskinen tom någon gång ibland – helst med rengöring avsedd för ändamålet – ser du till att även trumman hålls ren. Är inte trumman ren, kan den ju knappast göra jobbet med att hålla dina kläder rena, inte sant?
Vattenlås och golvbrunnar 
Golvbrunnen och vattenlåset i badrummet ska rengöras regelbundet. Både för att det inte ska bli stopp i avloppet, och för att förhindra dålig lukt. Vi delar också med oss av tips på vad du kan göra för att det ska vara lättare att sätta dit vattenlåset igen efter rengöring.

Tips på hur du tar hand om generella ytor och utrymmen i din bostad

Golv, väggar och fönsterbänkar 
Golven är av trä, så du bör undvika att rengöra dem med allt för våta trasor. Vatten kan nämligen orsaka sprickor eller resningar i golvet. Det räcker oftast att dammsuga golvet för att hålla det rent. Ett bra tips för att slippa fula repor i golvet är att sätta filttassar på alla dina möbler.
Förråd, vind och miljöhus
Oftast finns det ett kallförråd till din bostad, och i vissa bostäder även ett vindsutrymme. I närheten av ditt hem finns ofta ett miljöhus. Här sorterar du soporna (såvida du inte har eget sopkärl) – för miljöns skull. Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om förråd, vindsutrymme och miljöhus.
Fönster och dörrar 
Här har vi samlat det du behöver veta om fönster och dörrar i din bostad. Bland annat visar vi vilka olika lägen du kan ställa dina fönster i, för att du enklare ska komma åt att tvätta dom, eller om du bara vill vädra. Självklart har både fönster och fönsterdörrar säkerhetsspärr som gör de barnsäkra. Oavsett om det är en ytterdörr eller innerdörr kan de behöva smörjas då och då. Vi visar också hur du gör för att låsa din ytterdörr i serviceläge eller så kallat “bortaläge”.
Inomhustemperatur 
Här ger vi svar på några av de vanligaste frågorna om inomhustemperaturen i din bostad. Bland annat visar vi hur du justerar värmeinställningen på dina radiatorer. Vi ger också tips på hur du kan spara energi när du vädrar och hur du luftar dina element, om det skulle behövas. Så innan du felanmäler för att radiatorerna känns svala, kika på filmen!
Läs även igenom texten här nedanför där vi försökt förklara de regler och krav kring energi som kan komma att påverka din inomhustemperatur. 

Regler och krav kring energi

För att få bygga en fastighet måste vi som byggherre förhålla oss till en mängd krav ställda både från Boverket och kommunen. Från och med 1 september 2020 skärptes dessutom energikraven för flerbostadshus och byggnaden måste förses med styr- och reglersystem för att kunna upprätthålla en god energieffektivitet. För att huset ska kunna leva upp till kraven har radiatortermostaterna i våra bostäder en inställningsmöjlighet som ger en maximal lufttemperatur på 20-22 grader inomhus. Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång.

Väggar
Här ger vi svar på de vanligaste frågorna kring dina väggar. Till exempel reder vi ut vad som är att anse ett fel eller en skada på en vägg, och vad som anses vara normalt. Så titta gärna på filmen innan du gör en felanmälan tex för en spricka i ett hörn. Vi berättar också hur du tar hand om dina väggar på bästa sätt.
I filmen nämner vi att eventuella sprickor åtgärdas under 2-årssynen – det stämmer. Men numera kallar vi 2-årssyn för Garantibesiktning 2 år.
Golv
Här får du svar på de vanligaste frågorna om golvet i din bostad. Vi går igenom vad som får anses vara “normalt” och vad som anses vara ett fel eller en skada på ditt golv. Så titta gärna på filmen innan du gör en felanmälan. Filmen tar också upp hur du tar hand om ditt golv på bästa sätt!

Information om el och media i din bostad 

Elinstallationer och media i hus
I den här filmen går vi igenom elcentralen i ditt hus. Här får du bl.a. reda på hur du gör om en säkring löser ut, vikten av att testa jordfelsbrytaren med jämna mellanrum, eller hur du får åtkomst till ditt internet.

Vi missade tyvärr att visa att det finns ett eluttag på husväggen vid altanen. För att koppla på eller bryta elen till det uttaget, trycker du på strömbrytaren innanför glasdörren.

Information om hur du hanterar värmen och ventilationen i din bostad 

Frånluftsvärmepump i hus
Frånluftsvärmepumpen sköter värmen i huset. Ungefär två gånger per år är det bra att rengöra filtret, och efter ett år är det dags att byta. Det är viktigt att endast använda leverantörens angivna filter för att garantin ska gälla. Din bostadsrättsförening förser dig med nytt filter, men det är ditt ansvar som bostadsrättshavare att byta. I filmen visar vi hur du byter filter, vilka inställningar du kan göra på displayen, samt var du hittar tryckmätaren som ska hålla runt 1 bar.

Denna sidan använder Cookies, klicka acceptera för att fortsätta.  Lär dig mer