Förändring i bostadsrätt

Om du vill göra någon förändring på din upplåtna tomt eller husfasad, såsom att bygga staket, insynsskydd, bygga ut din altan, lägga plattor, isolera förråd, montera markiser eller liknande måste du få styrelsens godkännande (gäller även större renoveringar invändigt). Lämna in en skriftlig förfrågan med beskrivning och en enkel ritning på önskad tillbyggnad så tar styrelsen ett beslut utefter det.

Du får alltså inte påbörja ditt projekt innan du fått ditt godkännande skriftligt från styrelsen.

Arbetsgången är som följer:

  • Ni skickar in måttsatt ritning och beskrivning till styrelsen via kontakt formuläret på hemsidan.
  • På följande styrelsemöte kontrollerar vi att föreningens riktlinjer är uppfyllda och återkommer med preliminärt besked eller ber om komplettering.
  • Ni undersöker själva om bygglov eller bygganmälan krävs hos Hässleholms kommun.
  • Kopior på ev. ansökningshandlingar och beslut skickas till styrelsen.
  • Ni behöver även få in medgivande från berörda grannar om förändringen sker i direkt anslutning till en granne (Grannintyg).
  • För vissa förändringar krävs avtal mellan föreningen och bostadsrättshavaren för att reglera ansvaret. Avtalet kommer att skickas via e-post och signering sker via bankid. (Plattläggning, blomlådor, plantering kräver ej avtal)
  • Efter avtalet är signerat och / eller styrelsen gett ett skriftligt godkännande kan arbetet påbörjas.
  • När förändringen/åtgärden är klar skall detta meddelas till styrelsen.

Trädäck

Har förändringen en påverkan på din granne (praktisk/visuell) säkerställ att de inte har några
invändningar till förändringen. (Be om godkännande). Arbetet ska vara fackmannamässigt gjort.
Samma trämaterial och dimensioner som redan finns skall användas. Vid utbyggnad av trädäck ska avtal mellan bostadsrättsinnehavaren och föreningen (föreningen som motpart) upprättas, innan arbetet påbörjas.

Staket, plank, stängsel, spaljé och grindar

För staket gäller generellt: Tryckimpregnerat trä alternativt vitmålat trä, liggande eller stående ribbor. Notera att du har möjlighet att uppföra ett staket på cirka 1,0 meter utan bygglov. Du har även möjlighet att sätta upp stängsel eller bygga en spaljé utan bygglov om stängslet eller spaljén består av betydligt mer luft än fast material. Nätstängsel är inte bygglovspliktigt oavsett höjd. Skillnaden mellan ett staket och ett plank är att staketet har genomsikt och att det oftast är lägre än ett plank.. 

Staket och stängsel kan byggas i tomtgräns mot grannarna. Om man önskar byta ut häcken mot ett staket krävs grannarnas godkännande, gärna skriftligt för att ha “ryggen fri”  (Grannintyg). Detta godkännande meddelas till föreningens styrelse via ‘kontakta styrelsen’ formuläret. Om man vill ha häcken kvar (eller grannen vill ha häcken kvar) så får staketet byggas på egen sida tomtgränsen, d.v.s. gräva ner plintarna innanför häcken (gemensamt ansvar för häck kvarstår i detta fallet). Avtal mellan bostadsrättsinnehavaren och föreningen (föreningen som motpart) upprättas, innan arbetet påbörjas.

Isolera förråd

Arbetet ska vara fackmannamässigt gjort för att säkerställa tillräcklig ventilation, Avtal mellan bostadsrättsinnehavaren och föreningen (föreningen som motpart) upprättas, innan arbetet påbörjas.

Om man redan har isolerat sitt förråd utan att be styrelsen om lov har man som boende egentligen överträtt sina rättigheter, detta lägger styrelsen ingen vikt vid men det viktigt att man i så fall kontaktar styrelsen omgående för att upprätta ett avtal kring ansvarsfördelningen.

Markiser

Styrelsen har inte behandlat frågan om markiser, men kommer förfrågan in så får vi diskutera färgval/leverantör samt om vi ska tillåta elmanövrerade markiser eller ej.

Platt/stenläggning

Har förändringen en påverkan på din granne (praktisk/visuell) säkerställ att de inte har några
invändningar till förändringen. (Be om godkännande). Arbetet ska vara fackmannamässigt gjort (vid plattläggning intill fastighet skall det vara ett fall ut från fastigheten på minst 1–2 cm/meter med hänsyn till vattenavrinningen. Föreningen rekommenderar plattor i gråton för att få lite enlighet i området.

Plantera träd, buskar växter, använda pallkragar på upplåten mark

Föreningen beslutar att skall häck planteras på framsidan så skall det vara vintergrön liguster (samma typ som idag är planterad på BRF Boklok Magasinet) Har förändringen inte någon påverkan på din granne (praktisk/visuell) så är det godkänt att plantera träd, buskar, växter och använda pallkragar i trädgården utan ett OK från föreningen.

Denna sidan använder Cookies, klicka acceptera för att fortsätta.  Lär dig mer