Motioner till Stämma

Tips till dig som vill ställa motion till styrelsen

Bara medlemmar i föreningen som har rätt att motionera till årsmötet.

Motioner till årsmötet ska ställas till styrelsen senast under det angivna tid då styrelsen meddelat.  För att tas upp på årsmötet samma år. Att skriva motion till årsmötet är inte svårt. Det viktiga är att uttrycka sig på ett kort, kärnfullt sätt och med ett tydligt yrkande på vad man vill.

Motionsstopp

För att motionen ska behandlas av årsmötet ska den vara inkommen i rätt tid (2 månader innan föreningsstämman).

Behandling

När motionen inkommit ska den behandlas av klubbens styrelse. Styrelsen ska fatta beslut om hur man anser att årsmötet ska behandla motionen. Innan en motion tas upp på årsmötet ska styrelsen avge ett skriftligt yttrande där styrelsen föreslår avslag eller bifall på motionen. Yttrandet ska bifogas motionen.

Alla motioner som lämnas in till styrelsen ska tas upp på årsmötet, även de som styrelsen föreslår att de avslås.

Om det är flera motioner som lämnas in till årsmötet ska dessa numreras, lämpligtvis i den ordning de kommit in.

-Tillåtna sätt att lämna in en motion på, till exempel brev och e-post (Inte muntligen till någon i styrelsen).

Styrelsen kan föreslå mötet att:

– bifalla motionen, om man tycker att den är bra

– avslå motionen om man inte tycker förslaget är bra eller hållbart eller genomförbart

– anse motionen besvarad om det som tas upp i motionen redan görs eller är under arbete

– lämna motionen utan åtgärd om det som tas upp i motionen ligger utanför föreningens

verksamhetsområde eller utanför årsmötets befogenhet

I det fall motionen innehåller flera olika yrkanden, kan styrelsen lämna olika yttranden för varje

yrkande. Man kan alltså välja att föreslå styrelsen att bifalla ett yrkande, avslå ett annat och lämna ett tredje utan åtgärd.

Att skriva en motion

Ibland kommer det in motioner till klubbarna, som är skrivna så att det är näst intill omöjligt att förstå vad motionären egentligen vill, och det finns exempel på att motioner inte har tagits upp för att de saknat yrkanden eller på annat sätt inte varit korrekt formulerade. Det är egentligen inte så svårt att skriva en motion som är både korrekt och lättbegriplig.

Följa bara följande enkla tips:

• Rubrik – redan här ska du ange vad motionen handlar.

• Brödtext – här förklarar du bakgrunden till ditt förslag, och argumenterar för din sak. Vad du vill att föreningen ska göra. Som regel Vinner du på att formulera dig kort och kärnfullt! Berätta om bakgrunden och vilka motiv du har till ditt förslag. Presentera förslaget och visa vad det går ut på. Använd enkla ord.

Bakgrund/tilläggsmaterial:

Värt att tydligt lägg krut på att ta fram ett så tydligt material som möjligt för beslut. Exempel om man önskar en ny lekställning på gården blir det mycket lättare för stämman att ta ställning till detta om man tagit fram ett prisunderlag för detta.

• Yrkande – motionen ska avslutas med ett konkret förslag, som årsmötet ska kunna säga ja eller nej till. Det går ut på att man formulerar sig i en att-sats. till exempel:

Av denna anledning vill jag: Att föreningen ordnar med en utbildning i dans för sina medlemmar.

Har du flera förslag som inte berör varandra, lämna i så fall en motion för varje förslag.

Avslutning

Avsluta motionen med ort och datum då du skrev din motion och underteckna den med ditt namn och lägenhetsnummer. Skicka den därefter till styrelsen.

Vid kallelsen till årsmötet bifogas alltid motionen. Styrelsen ger sitt utlåtande på årsmötet varefter alla närvarande vid årsmötet beslutar i ärendet

Tidigare motioner:

I många föreningar är det relativt hög omsättning på nya medlemmar. Visserligen skall det alltid vara öppet för medlemmar att ta upp samma frågor om och om igen. Men för att spara stämman och styrelse en del arbete värt att lista motioner från tidigare stämmor med stämmans beslut (och skäl för dessa).

Din motion ska alltid bifogas de handlingar som skickas ut inför årsmötet för att alla medlemmar i föreningen ska hinna läsa igenom din motion och ta ställning före årsmötesförhandlingarna.

När din motion tas upp på årsmötet kan det hända att du får lämna en muntlig motivering till varför du vill att föreningen ska ställa sig bakom den.

Det är alltid årsmötet som bestämmer om en motion ska bifallas eller inte. Beslutet tas genom acklamation, det vill säga mötesordföranden frågar mötesdeltagarna om de röstar för bifall eller avslag på motionen.

Inget beslut kan tas vid årsmötet om det är oklart vad förslagsställaren vill.

Denna sidan använder Cookies, klicka acceptera för att fortsätta.  Lär dig mer